Het begrip

Veiligheidsladder

Wat is de veiligheidsladder?

De veiligheidsladder, ook wel veiligheidscultuurladder of Safety Culture Ladder (SCL) genoemd, is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn in organisaties te meten en te verbeteren. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn is in een organisatie, hoe hoger de toegekende laddertrede. Het streven naar een hogere laddertrede werkt motiverend om bewust veilig te werken. De veiligheidsladder is ten slotte een officiële veiligheidscertificering.  

Uit welke treden bestaat de veiligheidsladder?

De veiligheidsladder bestaat uit 5 treden. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn is in een organisatie, hoe hoger de score op de veiligheidsladder:

Trede 1. Pathologisch: ‘wat niet weet, wat niet deert’
Trede 2. Reactief: Verandergedrag is ad-hoc en van korte duur
Trede 3. Berekenend: Veiligheidsregels worden belangrijk gevonden
Trede 4. Proactief: Veiligheid heeft een hoge prioriteit en wordt continu verbeterd
Trede 5. Vooruitstrevend: Veiligheid is volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen

Waarom is de veiligheidsladder belangrijk voor uw organisatie?

Ten eerste is de veiligheidsladder bedoeld om uw organisatie te stimuleren veiliger te werken. Onze resultaten hebben uitgewezen dat deze methode helpt om risicogedrag en incidenten te verminderen. Dit komt doordat men kijkt naar veiligheidsgedrag tot in de diepe werkcultuur. Daarnaast worden certificeringen van de veiligheidsladder steeds vaker vereist bij aanbestedingen en opdrachten voor (inter)nationale stakeholders.

Wij zijn al jaren lang expert op het gebied van veiligheidscultuur en -gedragtrainingen. Benieuwd naar de mogelijkheden om uw veiligheidscultuur helder in kaart te brengen en te verbeteren?

Klik hier en neem direct contact met ons op!